Osmi Clubture Forum u Karlovcu – poticaj participaciji

Autor: Lucija Unuk

Karlovac foto Antun Krasic izvor: https://www.flickr.com/photos/aenemic86/

Osmi Clubture Forum, dugogodišnji program Saveza udruga Klubtura, koji uključuje organizacije iz svih krajeva Hrvatske, koje djeluju na jačanju nezavisnog kulturnog sektora, ove godine održat će se u Karlovcu.

Grad na četiri rijeke tako će ugostiti predstavnike nezavisne scene koji će kroz mnoge radionice i prezentacije te u okviru izleta na Petrovu goru razmijeniti međusobna iskustva, znanja i vještine te oblikovati planove za buduće zajedničko društveno angažirano djelovanje.

Važan dio programa otvoren je i široj javnosti, jer je jedan od ciljeva Foruma povezati iskustva organizacija nezavisne kulture s iskustvima ostalih dionika lokalne zajednice. Clubture Forum ima namjeru ukazati na svoj društveno-kulturni angažman kod donositelja političkih odluka i kod šire javnosti. Građani Karlovca i svi zainteresirani moći će posjetiti izložbu „Nezavisni prostori – prostori nezavisnih“ koja će se otvoriti danas, u četvrtak, s početkom u 20 sati u Galeriji Zilik. Izložba će ukazati na otvorena pitanja i probleme vezane uz korištenje infrastrukture za održavanje i kreiranje nezavisnih, društveno angažiranih kulturnih praksi. Prikazana će biti i kronologija razvoja karlovačke kulturne scene.

Drugi, za širu javnost iznimno važan događaj, je tribina „Namjena kulturnog i društvenog centra u Karlovcu – pitamo građane“, koja će se održati u petak s početkom u 11 sati u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva 8. Namjera je s građanima te lokalnim vlastima u Karlovcu razmijeniti ideje i stajališta o razvoju modela društveno-kulturnog centra u Hrvatskom domu te tako osnažiti sudjelovanje svih dionika u stvaranju otvorenog društveno-kulturnog centra u skladu s potrebama lokalne zajednice. Tribina predstavlja značajan dodatak prethodnome angažmanu inicijative karlovačkih udruga nezavisne kulture KAoperativa, koja dugoročno ukazuje na potrebe za prenamjenu Hrvatskog doma u društveno-kulturni centar, u zajednički prostor, namijenjen zadovoljavanju potreba šire lokalne zajednice.

Ovogodišnji Forum organiziran je od strane Saveza udruga Clubture u suradnji s Udrugom za društveni razvoj KA-MATRIX  i zagrebačkom udrugom Kulturtreger.