Dunja Kučinac: Društveno-kulturni centri nužni svakoj sredini

Autor: Marin Bakić

Otvaranje izložbe "Nezavisni prostori" u Karlovcu. Foto: Savez udruga Klubtura. http://www.clubture.org/

Potrebe za prostorima nezavisne kulture su realne, a naša glavna ideja je bila ilustrirati dinamiku scene u posljednjih dvadesetak godina upravo prikazom takvih prostora – veli Dunja Kučinac iz Centra za dokumentiranje nezavisne kulture povodom otvaranja izložbe “Nezavisni prostori – prostori nezavisnih” u Galeriji Zilik u Karlovcu.

Predstavljeni su društveno-kulturni centri ili inicijative za njihovo osnivanje, pa se Karlovčani mogu dodatno informirati o čemu Savez udruga Kaoperativa govori kada se zalaže za Hrvatski dom kao društveno-kulturni centar. Predstavljeni su Kuglana, Galerija Studentskog centra, URK, ATTACK! i POGON iz Zagreba, ACT i CEZAM iz Čakovca, riječka Molekula, Dom mladih iz Splita, “Karlo Rojc” iz Pule, Barutana iz Osijeka, Baraka iz Kutine, LAE/Lamparna iz Labina i K. V. A. R. K. iz Labina.

  • Klubovi i društveni centri koji su u posljednjih 25 godina okupljali nezavisnu i urbanu kulturu, u svoj svojoj promjenjivosti, čitavo su vrijeme zadržali važnu konstantu – bili su i jesu generatori umjetnosti, eksperimenta, žive i urbane kulture i građanskog aktivizma. U svakoj pojedinoj sredini prostori nezavisne kulture stoga su nužni kao najčešće jedine zone nekomercijalnog umjetničkog, društvenog i kulturnog sadržaja koji se temelji na sudjelovanju, razmjeni ideja, suradnji i inovaciji – kaže D. Kučinac.

Izložba je otvorena u sklopu Clubture Foruma koji se ovog vikenda održava u Karlovcu u organizaciji Saveza udruga Klubtura, Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX i Udruge za promicanje kulture Kulturtreger, a koordinatorica Klubture Katarina Pavić dodaje da je ideja da izložba putuje, odnosno da se s njom obilazi poglavito manja mjesta.

Dunja Kučinac i Katarina Pavić na otvaranju izložbe u Galeriji Zilik u Karlovcu. Foto: Marin Bakić
Dunja Kučinac i Katarina Pavić na otvaranju izložbe u Galeriji Zilik u Karlovcu. Foto: Marin Bakić