Snježana Banović: Zaboravljeni Matković

Autor: Marin Bakić

Predavanje "Marijan Matković" u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu 7. 5. 2015. Foto: Marin Bakić

Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu te Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka organizirali su četvrtak u Hrvatskom klubu u Zagrebu predavanje znanstvenice, redateljice i publicistice Snježane Banović o kazališnom djelovanju književnika Marijana Matkovića.

Predavanje je održano u Hrvatskom kulturnom klubu u sklopu projekta “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine” kojim se obilježava 100 godina od rođenja ovog pisca u Karlovcu i 30 godina od njegove smrti u Zagrebu.

Marijan Matković, Snježana Banović
Marijan Matković, Snježana Banović

S. Banović je konstatirala kako je Matković danas jedan od zaboravljenih velikana hrvatske kulture, iako je jedan od najboljih intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u povijesti te kuće te unatoč tome što su njegovi dramski ciklusi “Igra oko smrti” te “I bogovi pate” najbolji u hrvatskoj dramaturgiji, nakon glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže.
“Matković je u svom mandatu, koji je trajao nepune četiri godine, praizveo čak 12 domaćih naslova, većinom hrvatskih autora. Čak sedam domaćih komada je bilo praizvedeno 1952. godine, što danas ne možete zbrojiti u tri godine mandata”, kaže S. Banović.

Iako se kao kritičar negativno odnosio prema suvremenoj europskoj drami, kao intendant dovodi u Zagreb tada aktualne predstave i drame, koje će postati klasici. Prvi je u Hrvatskoj angažirao redatelja Branka Gavellu nakon završetka Drugog svjetskog rata, praizveo je i opere, operete i balete Jakova Gotovca, Ive Tijardovića, Ivana Brkanovića i Brune Bjelinskog.

“Matković postavlja visoke kriterije. Kada sve zbrojimo, vrijeme je to ponovnog uzleta HNK”, veli S. Banović.

Podnio je neopozivu ostavku nakon skandala kada je 1953. godine postavio dramu Josipa Kulundžića “Čovjek je dobar”. “Kasnije je bio voditelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara i otvorio zlatno doba koje se više nije ponovilo”, dodaje S. Banović.

Audio snimka predavanja nalazi se na ovoj mrežnoj adresi https://archive.org/details/VN860155

S. Banović je rođena 1963. godine u Zagrebu gdje studira francuski i španjolski jezik. U klasi Georgija Para diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramskih umjetnosti 1990. godine. Doktorirala je 2008. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ostvarila je oko 40 kazališnih režija, a objavila je i brojne stručne i znanstvene radove. Prije tri godine je u izdanju Profila izdala djelo “Država i njezino kazalište”, a lani u izdanju Durieuxa “Kazalište krize”.

Projekt se provodi zahvaljujući donacijama Heinekena Hrvatska temeljem provedenog Donacijskog natječaja “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju” te Karlovačke županije i Grada Karlovca.