Snježana Banović o Marijanu Matkoviću u četvtak u Zagrebu

Autor: Marin Bakić

predavanje

Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca iz Zagreba zajedno s Udrugom za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, a u partnerstvu s Gradskim kazalištem Zorin dom, Gradskom knjižnicom “Ivana Goran Kovačić” i Gradskim muzejom Karlovac provodi projekt “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine”.

U sklopu projekta u Hrvatskom kulturnom klubu, koji se nalazi u zgradi Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Trg maršala Tita 10, 7. svibnja s početkom u 18 sati ugledna znanstvenica, publicistica i redateljica Snježana Banović će održati predavanje o Matkovićevom kazališnom djelovanju.

Marijan Matković je rođen u Karlovcu, a preminuo u Zagrebu. U Beču je studirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti, a pravo je diplomirao u Zagrebu. Od mladosti objavljuje u raznim časopisima, a 1936. objavljuje prvu zbirku pjesama “Iz mraka u svjetlo”. Nakon Drugog svjetskog rata djelovao je ne samo kao plodan pisac, nego i kao intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, voditelj kulturno-umjetničkog odjela Radio Zagreba, bio je tajnik Razreda za suvremenu književnost Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj Zavoda za povijest hrvatske književnosti. Dugogodišnji je glavni urednik časopisa “Forum”. Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo dobio je 1974. U književnosti se ponajviše istaknuo dramskim ciklusima “Igra oko smrti” i “I bogovi pate”, odnosno po dramama kao što su “Slučaj maturanta Wagnera” ili “Heraklo”.

Više se može saznati na sljedećoj poveznici: http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=39474

S. Banović je rođena 1963. godine u Zagrebu gdje studira francuski i španjolski jezik. U klasi Georgija Para diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramskih umjetnosti 1990. godine. Doktorirala je 2008. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ostvarila je oko 40 kazališnih režija, a objavila je i brojne stručne i znanstvene radove. Prije tri godine je u izdanju Profila izdala djelo “Država i njezino kazalište”, a lani u izdanju Durieuxa “Kazalište krize”.

Više se može saznati na sljedećoj poveznici: http://www.mala-scena.hr/home/biografije/s/snjezana-banovic.aspx

Projekt financiraju Grad Karlovac, Karlovačka županija i Heineken Hrvatska temeljem provedenog Donacijskog natječaja “Zajedno za boljiKarlovac i Karlovačku županiju”.