Izložba Marina Marinića prva dugoreška izložba skulptura

Autor: Marin Bakić

Maori u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: Kunstbunker Duga Resa

U Dugu Resu su stigli sa dalekog Novog Zelanda Maori, no “samo” u obliku skulptura autora Marina Marinića, akademskog kipara. Kažemo “samo” jer su stigli u grad na Mrežnici u sklopu prve izložbe skulptura u njezinoj povijesti, kako kaže Nikola Vukmanić, predsjednik Udruge Kunstbunker, organizatora.

Izložba će se otvoriti u Demokratskom rasadaniku Pučkog otvorenog učilišta u Dugoj Resi u četvrtak s početkom u 20 sati, kada će nastupiti i bend ManGroove iz Zagreba. Neće u Demokratskom rasadniku i na javnom gradskom prostoru biti izložene samo skulpture Maora, nego i drugi radovi istog autora, odnosno njegovu retrospektivu koja obuhvaća izložbe “Mi Hrvati, The Final Solution” i “Cut the Crap”.

  • Želim ispričati priču i prikazati nešto što me potaknulo na ostvarenje ovih djela. Materijalizirao sam probleme koji me potiskuju i stavio ih pred publiku – veli Marinić.

Kritičarka Maja Hrgović za njega je rekla da je važan za hrvatsko društvo, “jer mu podmeće ogledalo pod nos, prisiljavajući nas da vidimo u kakve se spodobe pretvaramo u općem odsutstvu samilosti i empatije”. Udruga Kunstbunker pak pokreće dvije nove inicijative. Jedna je “Izradimo kip Wilhelmu Anningeru, osnivaču Duge Rese”, a druga “Slobodni kiparski prostor u Karlovcu i Dugoj Resi”. Izložba, koncert i ove inicijative predstavljaju Vukmanićevu “socijalnu skulpturu”, kako kaže, u okviru konceptualnog projekta “Geist burger”.

Izložba će biti postavljana ispred Gradskog kazališta “Zorin dom” u Karlovcu 27. lipnja u sklopu obilježavanja Dana grada.

  • Time nastavljamo tradiciju da i u Karlovcu, kao “poklon” za njegov rođendan, ostvarimo svoje umjetničke projekte – kaže Vukmanić.

Pokrovitelji su Grad Duga Resa, Karlovačka županija, Pučko otvoreno učilište Duga Resa, Aquestil, Ljevaona Duga Resa i Karlovačka pivovara.