Obnova Zvijezde u 25 godina za 50 milijuna kuna?

Autor: Marin Bakić

Perivoj slobode. Foto: János Korom. Izvor: https://www.flickr.com/photos/korom/

Nije istinita tvrdnja da je prenamjena vojarne “Ban Josip Jelačić” u studentski dom usklađena s urbanističkim planom. U njemu nije određeno mjesto za studentski dom i to je činjenica, a plan nižeg reda ne postoji niti ga je itko mogao vidjeti – ističe arhitekt Boris Morsan, protivnik prenamjene vojarne u šancu u studentski dom, a zagovornik njezinog uklanjanja radi obnove bedema Zvijezde.

Smatra da je dozvola za prenamjenu izdana protuzakonito, na štetu Karlovca. Poziva se na iskustva Karlovčanina Mladena Valjka, koji je boravio u nizozemskom Bourtangeu. To je mjesto sa četiristotinjak stanovnika izgrađeno 1593. godine kao renesansna zvjezdolika utvrda, poput Karlovca. Utvrda se obnavljala od 1969 do 1992. godine i danas je muzej na otvorenom koji godišnje ima 250.000 posjetitelja. Ulaz je besplatan, a ulaznica za turističko-povijesne sadržaje iznosi šest eura, saznajemo od Valjka. On temeljem tog iskustva, u suradnji s ovlaštenim diplomiranim inženjerom građevinarstva i nezavisnim političarem Davorom Petračićem, prostom matematikom procjenjuje koliko bi ulaganje to bilo kada bi se i karlovačka Zvijezda u svom profilu obnavljala. Površina Zvijezde je 185.000 četvornih metara, širina bedema u bazi 12 metara, duljina šančeva 2.200 metara, a njihova dubina iznosi tri do šest metara. Dužina šančeva je od 45 do 50 metara. Ukupna parterna površina ulica, parkova i trgova u Zvijezdi iznosi 49.000 četvornih metara.

– Trošak obnove Zvijezde iznosio bi po našoj računici 49,453.000 kuna, odnosno 1.261 kunu po četvornom metru ili 168 eura – kaže Valjak.

Tu ubraja skidanje postojeće obloge, postavljanje granitnih opločnika, rad na nasipu, rubnjacima, trošak izrade okna priključaka, postavljanje kanalizacije, plinovoda, TK mreže, vrelovoda, instalacijskih kanala, priključnih šahtova i rasvjetlnih tijela na svakih 30 metara.

– U prvoj fazi bi se za dvije do pet godina moglo urediti ulice, trgove i infrastrukturu, dva bastiona s pripadajućim dijelovima šanca i dodatne muzejske i turističke sadržaje – veli Valjak.

U drugoj fazi, koja bi trajala deset godina, moguće je u potpunosti urediti šančeve i bedeme, nastavlja.

– U trećoj fazi bi se otkupljivalo i uređivalo građevinske objekte u Zvijezdi zajedno sa uređenjem svih muzejskih i turističkih sadržaja – iznosi mogući plan obnove Valjak.