‘Poticati dijalog s Gradom u oblikovanju prostora Hrvatskog doma’

Autor: Marin Bakić

'Placemaking' radionica na Maloj sceni Hrvatskog doma, 19. 3. 2015. Foto: KA-MATRIX

Dobro je što imate podršku Grada Karlovca i taj dijalog treba poticati. No, pod hitno trebate poraditi na odnosima s javnošću, povećati vidljivost Male scene. Imate strategiju kulture, program za mlade i ostale dokumente. Gradu je u cilju provesti zacrtano u njima, a za to mu trebaju partneri – poručila je na predstavnicima udruga civilnog društva na radionici “Oblikovanje prostora: Uredimo Hrvatski dom kao društveno-kulturni centar” Mirela Travar iz Mreže mladih Hrvatske.

Vodila je taj trening u četvrtak na Maloj sceni Hrvatskog doma organiziran u sklopu projekta “Making space for active community” ili u prijevodu “Stvaranje prostora za aktivnu zajednicu” kojeg provodi Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX. M. Travar je ujedno udrugama savjetovala da zajednički nastupaju, podijele svoje članove u timove

– Možda bi se netko htio baviti pribavljanjem sredstava, netko drugi nabavom opreme, treći oblikovanjem programa – kaže M. Travar.

Karlovčanima je govorila o javno-civilnom partnerstvu, sve učestalijem modelu oblikovanja prostora

– To je temeljna ljudska aktivnost. Oblikovanje prostora u zajednici odnosi se na onaj prostor u vlasništvu građana. Primjer za to je zaposjedanje Gundulićeve ulice od strane Prava na grad i Zelene akcije u protest protiv privatizacije javnog prostora 2007. godine. To je oblik neposluha, a prostor se može oblikovati i uz podršku institucija – veli M. Travar.

Drugi zagrebački primjer je Pogon Jedinstvo kao društveno-kulturni centar. Dodaje da su veće šanse za uspješno osmišljavanje prostora, ukoliko u tome sudjeluje više dionika

– Postepeno smo u posljednjih sto godina oblikovanje prostora u kojem živimo, radimo ili boravimo prepuštali stručnjacima, no dobro je da se i sami posvetimo tome, a da nas struka savjetuje – nastavlja M. Travar.

Prostor se uvijek oblikuje u dijalogu

– Potrebno je sagledati konteks, postavljati kritička pitanja i problematizirati dosadašnja iskustva korištenja, te izraditi plan oblikovanja, sagledati tko će ga provoditi, a provedbu zatim pratiti – kaže M. Travar.

Denis Mikšić iz KA-MATRIXA najavljuje uskoro nove radionice i ostale aktivnosti na temu promišljanja funkcije Hrvatskog doma. Projekt “Making space for active community” sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Vlada putem Ureda za udruge.