Loncu poklopac: A KIS?

Spajanje dviju tvrtki je bilo dobro rješenje jer je tako smanjen broj direktora s jedan na dva, a isto je i s nadzornim odborom. No, to je samo prvi korak, koji bez stvaranja nezavisnih i kvalitetnih gradskih medija kao svojeg odredišta nema mnogo smisla. Mogu li takve medije raditi oni koji su u sklopu mjera uštede prestali kupovati i glavne dnevne tiskovine, dakle novinari koji su se odrekli sebe kao čitatelja novina

Autor: Marin Bakić

Samo je naizgled čudno zgražavanje takozvane karlovačke javnosti nad činjenicom da je vlast, nakon što je odlučila spojiti dvije gradske medijske tvrtke u jednu, odlučila i otpustiti šestoro radnika, a naizgled je čudno zato što su površne obrade tema i površne reakcije upravo normalne u nadri-javnost i u takvom kontekstu čudan je ozbiljniji pristup problemima.

Osobne drame su jedno, a činjenica da kadrovi nisu uspjeli ili – još gore – niti pokušavali ostvariti prostor novinarske slobode nešto sasvim drugo. Previše je kvalitetnih novinara ostalo i na lokalnoj i na nacionalnoj razini bez zaposlenja – koliko ih je šaptom palo – da bi se sada dizalo na noge zbog nekih koji nisu niti opravdali svoju djelatnost novinara, nego su to bili samo po sistematizaciji radnih mjesta, ne i po pozivu.

Spajanje dviju tvrtki je bilo dobro rješenje jer je tako smanjen broj direktora s jedan na dva, a isto je i s nadzornim odborom. No, to je samo prvi korak, koji bez stvaranja nezavisnih i kvalitetnih gradskih medija kao svojeg odredišta nema mnogo smisla. Mogu li takve medije raditi oni koji su u sklopu mjera uštede prestali kupovati i glavne dnevne tiskovine, dakle novinari koji su se odrekli sebe kao čitatelja novina?

No, nitko nije niti trebao dobiti otkaz, barem ne za sada. Moglo se, a i trebalo, prvo povećati obim rada, pa možda i smanjiti plaće, a tek onda otpuštati. No, ako se već ide otpuštati, to bi trebali odraditi glavni urednik i direktor prethodno imenovani kao nezavisni kadrovi, a ne ista ekipa koja je srozala gradske medije na razinu na kojoj jesu. Tom glavnom uredniku i tom direktoru trebalo je dati prostora da samostalno poslože medije. Nova gradska tvrtka prvo je trebala promijeniti ime jer je glupo da se i dalje zove Hrvatski radio Karlovac. Može se nazvati, recimo, Karlovački informativni servis iliti KIS. Zatim je trebalo angažirati te nezavisne upravljače tvrtkom i redakcijom na način da im odredi ustrojbeni okvir po kojem bi KIS imao tri platforme – web, radio i tjedni tisak. Imali bi pravo dovesti kadrove po svom nahođenju. Zatim bi neke novinare raspodijelili na dnevne platforme poput weba ili radija, a neke na tjedni, da obrađuju teme, a ne da pišu vijesti. Nakon godine dana se može razmotriti tko je od novinara kvalitetniji, tko je manje kvalitetan, a zatim možda i smanjiti broj radnika i slično. No, u tom okviru bi nova karlovačka medijska tvrtka mogla funkcionirati.

Ima li tko bolji prijedlog? Ima li tko ikakav prijedlog osim politikanstva i zaštite postojećeg stanja?