Karlovčanin stihovima bodri Ukrajince

Autor: Marin Bakić

https://www.flickr.com/photos/dobrych/

Podijeljena Ukrajina proživljava krizu koja je glavna tema u svijetu, a ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu Volodymyr Kubynskyy zazire dosljedno od uobičajenog komentiranja politike, posebice dnevne pa tako i od događanja koji upravo potresaju svijet. Dok razgovaramo u njegovom uredu u karlovačkoj četvrti Banija ukrajinska vojska sprečava da se u Donjecku ponovi scenario na Krimu, gdje je lokalna vlast, uz potporu ruskih trupa, proglasila neovisnost od Kijeva. O zbivanjima u matičnoj zemlji nerado detaljno govori. Stav radije izražava pjesmom domoljubne tematike i upravo je unazad godinu dana postao poznati autor popularne glazbe u Ukrajini. Njegova pjesma “Vrati se”, napisana na ukrajinskom, u izvođenju poznate ukrajinske pjevačice Tanje Piskareve već je tjednima hit u Ukrajini.

– Na svojem fejsbuk profilu sam objavio stihove pjesme. Istog dana mi se javila pjevačica Piskareva i pitala kako se sa mnom može povezati, jer bi htjela surađivati. U sedam minuta je skladala glazbu na te stihove. Kaže da se dobro isplakala na početku i da su note jednostavno “krenule”. Htjela je, i to joj je uspjelo, snimiti spot za pjesmu u jednoj napuštenoj rimokatoličkoj crtkvi blizu Lvova – objašnjava 48-godišnji profesor filozofije i teologije Kubynskyy.

Pjesma je to ženi koja odlazi iz zemlje i iza sebe ostavlja dijete kod roditelja.

– Sudbinu te žene iz pjesme dijeli možda dva milijuna Ukrajinki. Ostavljaju svoju djecu bakama i odlaze trbuhom za kruhom u Zapadnu Europu ili Ameriku da bi zaradile za obitelji. Tanji se toliko svidjela pjesma da je napravila čitav koncertni program pod nazivom “Vrati se” – kaže Kybynsky.

Rođen je u Čortkivu, gradiću od oko 30.000 stanovnika. U matičnoj domovini se školovao za učitelja razredne nastave, što je i radio četiri godine, da bi potom upisao studij filozofije i teologije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, u sklopu studentske razmjene. Te studije je i završio. Za grkokatoličkog svećenika je zaređen 1997. godine i poslan je u Karlovac po toj dužnosti. Iste godine je počeo predavati na Osnovnoj školi Braća Seljan, a od 1998. godine predavao je ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. I mada je objavio dva prozna djela religijske tematike na ukrajinskom jeziku “Od Jeruzalema do Rima” te “Raduj se, milosti puna”, temeljem čega je i primljen u članstvo Nacionalne udruge književnika Ukrajine, nije ranije pisao i objavljivao pjesme. Unatoč završetku srednje glazbene škole, tek je prije nekoliko godina odlučio napisati i objaviti prvu skladbu, i to o Karlovcu, nakon što je Grad raspisao natječaj za izbor svečane pjesme.

Volodymyr Kubynskyy
Volodymyr Kubynskyy

– Poslao sam dvije pjesme za koje sam napisao i glazbu i stihove. Unatoč tome što svečana pjesma nije odabrana, one su zaživjele, pa tako “Živio naš Karlovac” izvodi Karlovački oktet, a “Oda Karlovcu gradu” zbor karlovačke gimnazije. Kad sam se isprobao kao autor na hrvatskom jeziku, pomislio sam zašto ne bih napisao nešto i na ukrajinskom. Proradio je domoljubni osjećaj, pa sam lani posložio tekst i glazbu jedne, mogu je nazvati, proročanske pjesme, budnice, “Ustani, zemljo moja”. Tu alegorijski pozivam na buđenje svijesti i zalažem se za slobodu naroda kako bi se u proljeće stvorila država novog tipa – nastavlja Kybinskyy i dodaje da i tu pjesmu izvodi T. Piskareva.

Pjesma je njegova reakcija na nezadovoljstvo Ukrajinaca sa zapada zemlje režimom Viktora Janukoviča.

– Svake godine posjećujem Ukrajinu i vidim nezadovoljstvo. Zemlja je duboko podijeljena, jer je u povijesti zapadni dio pripadao Austro-Ugarskoj i Poljskoj, a istočni Rusiji. Kao netko iz zapadnog dijela zemlje nisam mogao samo tako promatrati strahovitu korupciju, borbu klanova, osiromašenje nižih slojeva, a bogaćenje elita. Potrebno je bilo dati poticaj za promjenu – dodaje Kybynskyy.

No, nije samo Tanja Piskareva zainteresirana za njegove stihove. Volodymyrove pjesme privlače pažnju na njegovom facebook profilu i ostali ukrajinski glazbenici se javljaju sa željom da ih obrade.

– No, držim ih za sada sve na čekanju. U novinama čak objavljuju pjesme koje “dignem” na “fejs” – kaže Kubynskyy.

I “Pjesma ujedinjenja”, koju je napisao nakon što je najavljeno potpisivanje sporazuma Ukrajine i Europske unije o pridruživanju, što je Janukovič odbio, postala je popularna.

– I nju je Tanja uglazbila. Iako sporazum nije potpisan, pjesma postoji i kruži društvenim mrežama. Nadam se da će se izvesti jednog dana na glavnoj svečanosti u Kijevu povodom potpisivanja sporazuma s EU – kroz smijeh kaže Volodymyr, čiji prijedlog je Pisakreva prihvatila i napravila pjesmu u kojoj spaja fragmente ukrajinske himne i Ode radosti.

Unatoč plodnoj suradnji, nije se još imao prilike upoznati s njom.