Plakati o političkom razaranju i stvaranju

Autor: Vladimir Radojević

Izložba plakata Destabilizacija Marije Jovanović i Sanje Palibrk u galeriji Studentskog centra u Kragujevcu. Foto: Šumadija press

U protekle dve decenije, građani nekadašnje SFRJ rastrzani su između raspada države i evrointegracija.

Destabilizovani region se postepeno smiruje i iz stanja raspada prelazi u novu reintegrisanu celinu, držeći svoje žitelje u stalnom preispitivanju da li je bilo neophodno toliko razaranje da bi se sve države regiona ponovo ujedinile u nadnacionalnoj tvorevini kakva je Evropska unija.

Svesne da se „celine rasparčavaju, sistemi menjaju, nastaju nove ideje o zajednici“, autorke izložbe prikazuju i međusobno suprotstavljaju „dva šablona funkcionisanja jedne površine uokvirene zajedničkim ekonomskim interesima“ – nekadašnju Jugoslaviju i današnju Evropsku uniju.

Inače, mnogi intelektualci širom Evrope postavljaju paralele između nekadašnje SFRJ, reintegrisanog „Zapadnog Balkana“ i EU, od samog nastanka na zgarištima rata do mogućnosti urušavanja.

Marija Jovanović i Sanja Palibrk, svojim odrastanjem i mladošću vezane za poslednje godine SFRJ, nekadašnju domovinu doživljavaju kao „objektivno neintegrisan prostor, sjedinjen veštačkim putem – ideologijom komunizma“. Istovremeno, autorke poručuju da je ideja o Evropskoj uniji dobra i održiva.

– Suština ovog projekta je da se u našoj javnosti osveste ti procesi evropskih integracija, da se evropska svest prenese i na naše područje. Mi želimo da poručimo da je ideja Evropske unije dobra ideja, jer je multikulturna, i da svi kapaciteti treba da budu integrisani bez ratova. Integracija ne treba da bude agresivna. Na nama samima je da tu ideju oživimo i iskoristimo, da postane deo naše prakse i obrazovanja – rekla je Palibrk za Šumadijapress.

„Destabilizaciju“ čini 20 plakata. Autorke su se tematski podelile, tako da se Marija Jovanović bavila raspadom nekadašnje Jugoslavije, a Sanja Palibrk evropskim integracijama. Plakat je, inače, forma u kojoj su se autorke – grafičke dizajnerke, članice umetničke grupe „Prsti“ – već izražavale.

Bez obzira da li je dokumentaran ili na nivou simbola, svaki od plakata nosi neki od ključnih datuma u istoriji SFRJ, kao i njenih naslednica kratkog daha SRJ i SCG – nekadašnji Dan republike (29. novembar), Dan državnosti Republike Srbije (15. februar), proglašenje nezavisnosti Kosova (17. februar).

Uzimajući, između ostalih, i Jana Palaha i Vinstona Čerčila kao simbole, autorke podsećaju na ključne istorijske momente u procesu integrisanja evropskih država – od nastajanja Evropske unije do današnjih dana.

Izložbu „Destabilizacija“ prati i živo izvođenje monodrame „Nezavisna republika Užička“ po tekstu jednog od najboljih savremenih aforističara i satiričara, po profesiji psihijatra, Slobodana Simića, a u adaptaciji Slobodana Filipovića, glumca Narodnog pozorišta iz Užica.

Radovi Marije Jovanović i Sanje Palibrk biće izloženi u galeriji Studentskog kulturnog centra do 10. januara sledeće godine, nakon čega se postavka seli u Prag. Tokom sledeće godine, izložba bi mogla da bude postavljena i u Karlovcu u Hrvatskoj i Ohridu u Makedoniji. (Članak preuzet sa Šumadija pressa)