Loncu poklopac: Politički amoral kršćanskog moralista

Kako se prijaviti na oglas za posao u sustavu Grada Karlovca, a da budeš siguran da ćeš ga dobiti? Pa jednostavno – nazovi poslodavca i reci mu da zoveš iz Ureda gradonačelnika i da „preporučuješ“ tog kandidata, koji si upravo ti. Eto, tako

Autor: Marin Bakić

Kako se prijaviti na oglas za posao u sustavu Grada Karlovca, a da budeš siguran da ćeš ga dobiti? Pa jednostavno – nazovi poslodavca i reci mu da zoveš iz Ureda gradonačelnika i da „preporučuješ“ tog kandidata, koji si upravo ti. Eto, tako.

Ovaj za normalan svijet neobičan princip sjajno funkcionira u Karlovcu, sudeći po primjeru kojeg nam je opisala ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Frida Bišćan na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Dakle, nakon što je knjigovotkinja Hermina Benić dobila izvanredan otkaz u Gradskoj knjižnici jer je unutrašnja kontrola ustanovila da je pronevjerila i dalje službeno nepoznatu sumu, a neslužbeno milijun i pol kuna, i nakon što je istragu započela i policija, javnost se počela pitati tko je Hermina. Tako se saznalo da su ona i suprug vjerni članovi Hrvatske demokratske zajednice iz jednog prigradskog naselja i da se ona zaposlila u ovoj kulturnoj ustanovi 2008. godine tako što se javila na oglas za posao i što je ravnateljica zaprimila poziv od nepoznate osobe iz gradske uprave koja je kandidatkinju i „preporučila“. Anonimna „preporuka“ iz Ureda gradonačelnika je bila dovoljna da knjižnica prihvati radnu knjižicu H. Benić.

Naravno, u to obrazloženje vjerujemo kao u Djeda Mraza. Nismo naivni pa da pomislimo kako ravnateljica ne zna tko joj je izdao takvu naredbu, nego se radi o održavanju na tankom ledu. Malo nedostaje da F. Bišćan, čiji je izbor za ravnateljicu svojevremeno bio razlog ostavke gradonačelnika Mire Škrgatića i izbor sadašnjeg, Damira Jelića, najboljeg menadžera od pamtivijeka, izgubi taj posao. I tu uspješnu ravnateljicu ne treba isuviše žaliti što prima pritiske iz HDZ-a, da odstupi, jednostavno zato što igra igru čija pravila je prihvatila. Položaju i svemu što on nosi žrtvovala je nezavisnost i integritet u odnosu na vlasnika ustanove. No, to nije samo brija F. Bišćan, nego način djelovanja u Karlovcu, gradu osakaćenom partitokracijom, nepotizmom, klijentelizmom i parazitizmom.

U odnosu na koga ona kalkulira? Koga to F. Bišćan štiti hvatajući se za slamku koja bi je izbavila iz nezavidne situacije? Tko je taj misteriozni „preporučitelj“. U Uredu gradonačelnika, naravno, radi gradonačelnik. No, valjda bi njegov glas prepoznala, bez obzira što je tada tek stupila na dužnost, pa nije pohvatala sve aktere. Kaže da se radi o muškom glasu. Stoga, nije tajnica i nije glasnogovornica. Je li pročelnik Ureda Ivan Uđbinac? Je li moguće da bi se pročelnik odvažio na politički nepotizam nakon gorkog iskustva kada je zbog krivotvorene diplome dobio izvanredni otkaz u policiji? U dobroj vjeri smatramo da je gospodin Uđbinac uistinu, unutar sebe, rehabilitiran, a ne samo pravno, posebice stoga što je u međuvremenu stekao višu stručnu spremu, završivši studij poslovnog upravljanja na Veleučilištu u Karlovcu, koji mu je platio Grad, što je izuzetak, a ne pravilo u politici prema zaposlenima u gradskoj upravi. Fakultet u pravilu oplemenjuje.

Ipak ostaje činjenica da je poziv stigao iz Ureda gradonačelnika, po tvrdnjama F. Bišćan, koje nitko nije demantirao. Stoga je odgovornost izravno gradonačelnikova, no on je prevrijedan kadar da bi odstupio. Uistinu bismo imali razloga za zabrinutost kada bi menadžer njegova kalibra iz moralnih razloga podnio ostavku, poput članova Upravnog vijeća Gradske knjižnice Amirudina Talakića, Dragutina Rendulića i Danijela Trupkovića, poznatog po sudjelovanju u luster-aferi Mladeži Hrvatske demokratske zajednice.

Treba li naglasiti čije stranke su spomenuti kadrovi? Smatraju li da ih moralna odgovornost abolira financijske ili neke treće? Srećom, Jelić je očigledno politički amoralan i on ne pokazuje da ga muče nekakve glupe dvojbe. Stoga ne moramo strepiti za njegovu političku budućnost.

O kršćanskom moralu, naglašeno bitnom našem gradonačelniku, ne bismo.