Loncu poklopac: Najmenadžer u Svemiru i šire

Svi su veseli i sretni zbog ove nagrade. I vijest o tome mora se čuti po svim meridijanima, do Gvatemale, neka i Mladen Postružnik čuje. Neka se čuje do Himalaje, prenesite, oblaci, poruku. Ptice, pjevušite odu najmenadžeru, odnesite je u Afriku. Žabe, prenesite glas od lopoča do lopoča. Plava ribo, duboko zaroni i vijest Marijanskoj brazdi prolomi. Daždevnjaci, recite Suncu, sove, Mjesecu. Podignimo šator na Korani i zaigrajmo kolo oko autokampa najgradonačelniku u čast s pjesmom: “Oj, Damire, naša svjetla diko, najmenadžerska priliko”. Preimenujmo Hrvatski u Dom najmenadžera, Trend portal u Jelić-blatt. Svi se raduju – ni u Zenici više nema bluza

Autor: Marin Bakić

Čestitke gradonačelniku Damiru Jeliću, dobitniku nagrade za najboljeg menadžera u regiji, najboljeg gradonačelnika, čudo nad čudima. Iskrene čestitke gospodinu Jeliću. Svoje menadžerske sposobnosti dokazuje svakodnevno. Čovjek je ispred svog vremena.

To je, recimo, pokazao kada je Karlovac postao prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio spomenik nerođenoj djeci. Neupućenima, radi se o spomeniku djeci koja još nisu rođena, a tek trebaju biti, koja su žrtve pobačaja, koja nisu rođena jer nisu niti trebala biti rođena.

Nije Nezavisna agencija Direkcija za izbor menadžera godine luda. Kako izvještava Trend portal – a ta redakcija je najvjernije popratila dodjelu nagrade u Sarajevu, kamo se uputila cijela svita iz Karlovca – radi se o prestižnom priznanju.

Gradonačelniku iskrene čestitke. Samo najmenadžer godine može u ovo prokleto recesijsko vrijeme imati 19 ili 20 milijuna kuna proračunskih zaliha. Ne smije se niti pomisliti kako on nema ideje što učiniti s tim novcem. Ni slučajno se ne smije pojaviti sumnja kako najmenadžer nema petlje zagrabiti u velike projekte poput uređenja Radićeve ulice, primjerice. Čovjek štedi. Jedino najgradonačelnik može iz prošle godine prenijeti pet i pol milijuna kuna viška u ovogodišnji proračun, a četiri i pol milijuna kuna namijeniti pokrivanju troškova izgubljenih sudskih sporova i naknade za oštećene. Jedino najbolji menadžer na zapadnoj i istočnoj polutki, na Mliječnoj stazi, u Svemiru i na području iza Svemira može rebalansom proračuna izdvojiti 4,6 milijuna kuna da otkupi kredit Nogometnog kluba Karlovac podignutog za otkup reflektora. Jest da su reflektori sada u vlasništvu Grada, a ne tamo nekog vjerovnika kojeg je prvoligaški klub zajebao, ali nisu baš u funkciji. I dalje su neiskorišteni. Međutim, najmenadžer je najmenadžer, sigurno ima plan.

Zar ne bi svaki najmenadžer pustio da mu drugi vode organizaciju – Grad – i čekao svoj trenutak kada će prevagnuti na njegovu stranu u stranci, pa da može i on malo voditi taj nekakav Grad? To što je izravno izabrani gradonačelnik kojemu zakon daje faraonske ovlasti, ne predstavlja ništa. Zašto bi izašao iz partije, makar mu smeta u obavljanju dužnosti? Naš najmenadžer je svjestan da je bez stranke beba bez sise. Dakle, najmenadžerske sposobnosti su najviše došle do izražaja kada je naš laureat dopustio da mu drugi vode firmu, odnosno kada on nije menadžirao u Gradu, nego čekao svoje vrijeme u stranci.

Naš najmenadžer je u biti i najvizionar. Barem bi se tako moglo pokazati, a, uostalom, to se i podrazumijeva. Prsi se kao vjernik, no možda – zaigrajmo se malo – iza sve te priče stoji profani menadžerski plan. Recimo, naš najgradonačelnik je bio u Međugorju i zna kakav je to pogon – jedan dan imaš viđenje ili snoviđenje, sljedećih 30 godina more turista. Brendirati Karlovac kao meku vjerskog turizma, možda je to bio plan našeg gradonačelnika kada je gradu i svijetu obznanio da ga je pogodila Božja zraka. Koliko je katolika u svijetu – četiri milijarde? Karlovac, grad susreta – s Bogom!

Svi su veseli i sretni zbog ove nagrade. I vijest o tome mora se čuti po svim meridijanima, do Gvatemale, neka i Mladen Postružnik čuje. Neka se čuje do Himalaje, prenesite, oblaci, poruku. Ptice, pjevušite odu najmenadžeru, odnesite je u Afriku. Žabe, prenesite glas od lopoča do lopoča. Plava ribo, duboko zaroni i vijest Marijanskoj brazdi prolomi. Daždevnjaci, recite Suncu, sove, Mjesecu. Podignimo šator na Korani i zaigrajmo kolo oko autokampa najgradonačelniku u čast s pjesmom: “Oj, Damire, naša svjetla diko, najmenadžerska priliko”. Preimenujmo Hrvatski u Dom najmenadžera, Trend portal u Jelić-blatt. Svi se raduju – ni u Zenici više nema bluza.

Da ne nabrajamo unedogled njegove najmenadžerske i najgradonačelničke sposobnosti, jer bismo za to trebali otkupit server, zahvalili bismo se naposljetku osobi koja je predložila gospodina Jelića za najmenadžera, najgradonačelnika i sve ostalo naj. I neće nam smetati što je predlagač tajan jer svaka ozbiljna organizacija, kao što su Opus Dei, masonske lože, NSA, CIA, UDBA, SIS, pa i Nezavisna agencija Direkcija za izbor menadžera godine, mora imati dozu tajnovitosti. Hvala i Nezavisnoj agenciji Direkcija za menadžera godine iz Zenice. Hvala na prepoznavanju talenta, hvala na prepoznavanju kvalitete.

Karlovčani su poznati kao ponosni i velikodušni. Ponos se, dok ovo pišemo i čitamo, pretače u deseterce posvećene najmenadžeru, u rumene obraze, uzdignuta čela, ali i širokogrudnost. Stoga, zbog te širokogrudnosti, velikodušni Karlovčani su spremni pokloniti svoje najveće bogatstvo – svojeg najmenadžera – bratskoj Zenici. Zadržite ga dole, ponudite čovjeku da vodi vaš grad.

Jamstva nema, a reklamacije ne uvažavamo.