Loncu poklopac: Skandal godine – HDZ krivotvorio poštenje

Dok je Uđbinac nedodirljivi gradski faktotum, a nekakav Vrbanić objekt moralnog klistiranja, i dok i dalje stručna sprema nije važnija od statusa člana, tada je jasno samo jedno – poštenje gospode-drugova ravno je vjerodostojnosti tajnikove beogradske diplome

Autor: Marin Bakić

Grad se konačno približava meritokratskim standardima. Pod vlašću Hrvatske demokratske zajednice Karlovac sigurno korača ka tome da će radna mjesta u gradskom sustavu upražnjavati stručni i provjereni kadrovi, najbolje što ovaj grad ima za ponuditi. Čak se zna i točno kada će se ti kriteriji ostvariti. Ostvarit će se – malo sutra.

Željko Šafar, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Karlovca, mahao je lažnom diplomom tajnika Zajednice Davora Vrbanića lokalnoj medijskoj močvari. „Vrbanić je bio tajnik zajednice od 1992. godine, a njegova diploma datira iz 1986. godine. Informaciju o krivotvorenoj diplomi, te upisu u radnu knjižicu, iznosimo u javnost kako bismo dokazali da zataškavanja nema, te kako bismo raščistili sa ‘lažnjacima’. Osim toga, želimo s gradske vatrogasne zajednice skinuti teret moralne štete. Nju mora snositi pojedinac odgovoran za krivotvorenje“, poručio je, i posredstvom Večernjeg lista, gospodin Šafar, pokriven rezultatima istrage krim-policije Policijske uprave karlovačke koju je donedavno vodio, ako je vjerovati medijima, kriminalac.

Pogledaju li se objavljene fotografije s tiskovne konferencije uočava se da je lažna diploma tiskana na ćirilici, što je i logično jer je Vrbanić navodno završio Višu ekonomsku školu u Beogradu. Međutim, uočava se i još nešto, a to je da su njegovi osobni podaci na toj istoj diplomi napisani – latinicom. Ako takva nedosljednost beogradske akademske zajednice nije čudna sama po sebi, tada ovaj osvrt piše Željko Šafar. A pitanje svih pitanja glasi – biste li povjerili gašenje požara vatrogascu koji je s takvom diplomom bio zaposlen dvadeset i nešto godina ili ekipi koja dvadeset i nešto godina radi s njim i kojoj su trebali rezultati istrage Policijske uprave karlovačke da skuži kako je diploma nevjerodostojna? Tko je tu sposobniji da se snađe u sustavu, u kuhinji ili u bilo kojoj situaciji u kojoj se čovjek može naći, pa i u – požarištu? Problem je u tome što se to pitanje može postaviti jedino pod pretpostavkom da Željko Šafar nije znao da njegov kolega ima krivotvorenu diplomu, a u to je teško povjerovati jer gospodin Šafar ipak odaje dojam intelektualca.

Bistrouman je, inače, i njegov brat, karlovački dožupan Josip Šafar. Po vlastitom priznanju, daleko prije ostalih kolega bi riješio ispit iz matematike na fakultetu, pa mu stoga kao članu natječajnog povjerenstva nije bilo čudno što je već slavna Bernardica Topolnjak-Halapa na testiranju za posao pročelnice Ureda župana Karlovačke županije riješila obiman test poznavanja pravnog sustava u roku – pet do deset minuta. Nakon što se otkrilo da je dotična šefica županijske organizacije Hrvatske stranke prava, HDZ-ovog ondašnjeg koalicijskog partnera, krivotvorila diplomu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, javila se gospođa koja je kao kandidatkinja za isti posao svjedočila tom čudu. Samo što ona nije povjerovala da je Bernardica lumen, nego da je dobila unaprijed pitanja. „To da su B. Topolnjak-Halapi dostavljeni testovi prije ispitivanja bi ličilo na apsurd, pa čak i kazneno djelo“, poručio je tada J. Šafar putem Večernjeg. To da bi se povjerovalo kako bi netko izdao diplomu na ćirilici, a upisao osobne podatke završenog studenta na latinici također bi „ličilo na apsurd“, a to da nitko dvadeset godina po tom pitanju ništa nije poduzeo, „pa čak i na kazneno djelo“.

Slučajem Bernardica s početka prošle godine otvoren je mučan lov na vještice, koji je Karlovac brendirao bez pomoći marketinškog stručnjaka Bože Skoke – dakle besplatno – kao grad lažnih diploma. U dim s lomače otišlo je nekoliko desetaka radnih mjesta, pa čak i jedan život. Otkaze su dobivali mahom vrijedni i dobri radnici koji su stjecajem okolnosti, brzopleto i bespotrebno, svojevremeno kupili svjedodžbu vozača ili konobara.

U kojoj su se još sredini usudili pokrenuti takvu akciju čišćenja, upitao bi se gradonačelnik Damir Jelić. Argument mu je na mjestu. Spomenimo ipak da je pročelnik njegovog ureda Ivan Uđbinac najuren iz Ministarstva unutrašnjih poslova zbog lažne diplome, da bi brže-bolje bio uhljebljen u Gradu i naknadno završio studij poslovnog upravljanja na Veleučilištu u Karlovcu. Ipak je ovaj strateg HDZ-a odradio svoju kaznu.

Dok je Uđbinac nedodirljivi gradski faktotum, a nekakav Vrbanić objekt moralnog klistiranja, i dok i dalje stručna sprema nije važnija od statusa člana, tada je jasno samo jedno – poštenje gospode-drugova ravno je vjerodostojnosti tajnikove beogradske diplome.